Το καλύτερο ελληνικό site για το Football Manager

Moderators: ball38, Moderators

 
teo.paranoid
Trialist
Trialist
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat May 24, 2008 8:26 am
Football Manager της ομάδας: Olympiakos

Τακτική 4-3-3 Attacking Football

Mon Dec 10, 2012 5:58 pm

Πρόλογος:

Καταρχάς η τακτική αυτή δεν είναι εξολοκλήρου δικιά μου. Την βρήκα μετά από πολύ (όμως πολύ) ψάξιμο και έπειτα από πολλές δοκιμές τακτικών, οι οποίες δεν είχαν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Όπως λέει και ο τίτλος πρόκειται για μια τακτική 4-3-3 ή πιο συγκεκριμένα 4-1-2-3. Το ζητούμενο σε αυτήν την τακτική είναι να βάλουμε πολλά γκολ γρήγορα και μετά είτε να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε το αποτέλεσμα είτε να το αυξήσουμε. Το καλό της τακτικής είναι η καλή επιθετική γραμμή όπου και οι 3 επιθετικοί μπορούν να σκοράρουν είτε από κάθετες μπαλιές από τους κεντρικούς μέσους είτε από τις πάσες των άλλων επιθετικών μας. Βεβαίως υπάρχει το γνωστό πλέον θέμα με τις κάθετες αλλά είναι από τις λίγες τακτικές που δοκίμασα και δεν δεχόμαστε τόσα πολλά γκολ από αντεπιθέσεις και κάθετες. Περνάμε λοιπόν στο σχήμα της τακτικής και την ανάλυση των θέσεων.

Σχήμα και θέσεις:

Image

Image

Όπως βλέπετε η φιλοσοφία μας είναι επιθετική. Η αμυντική γραμμή μας είναι σε σειρά με τον ένα μας κεντρικό αμυντικό να είναι Ball playing Defender και τον άλλο κλασσικό Defender(Center) σε ρόλο Defend και οι 2. Ο ένας από τους Back μας είναι Fullback για να βοηθάει στην αμυντική λειτουργία και ο άλλος Wingback με σκοπό να ανεβαίνει στις επιθέσεις και οι 2 όμως έχουν ρόλο Automatic ανάλογα με το τι φιλοσοφία εφαρμόζουμε κατά τη διάρκεια του αγώνα. Προς θεού για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις δεν είναι ότι καλύτερο από πλευράς άμυνας αλλά δεν έχω βρει κάτι καλύτερο προς το παρόν.

Στο κέντρο έχουμε τον κόφτη-Anchor man όπου βασικός στόχος είναι να "πετσοκόβει" ότι περνάει το κέντρο. Ο MCR είναι σε ρόλο Ball Winning Midfielder για να βοηθάει στην αμυντική λειτουργία αλλά και να τροφοδοτεί όσο μπορεί είτε τους επιθετικούς είτε τους άλλους 2 μέσους. O MCL είναι Advanced Playmaker και είναι ο οργανωτής του κέντρου με μπαλιές προς τους επιθετικούς. Οι περισσότερες μπαλιές περνάνε από τα πόδια του οπότε καλό θα ήταν να έχουμε παίκτη με υψηλά στατιστικά σε Passing, Creativity, Stamina, Teamwork, Decisions.

Για την επίθεση μιλάμε για 2 Deep Lying Forwards (Support) οι οποίοι είτε θα σκοράρουν είτε θα τροφοδοτούν τους υπόλοιπους επιθετικούς. Τελικός αποδέκτης των περισσότερων κάθετων είναι ο κεντρικός επιθετικός σε ρόλο Advanced Forward πάλι με την ίδια φιλοσοφία αλλά με λίγο μεγαλύτερη έμφαση στο σκοράρισμα.

Τώρα θα σας πω με βάση το δικό μου save τους παίκτες που επιλέγω για την κάθε θέση που ανάλυσα πιο πάνω.

WB: Crossing, Acceleration, Pace, Tackling, Marking, Positioning (πχ Τοροσίδης)
CB: Τα κλασσικά. Εδώ θέλουμε παίκτη με καλά Marking, Tackling, Heading, Composure, Strength (πχ Μανωλάς)
BPD: Όπως ο CB μας αλλά και με καλό Passing (πχ Σιόβας)
FB: Crossing, Tackling, Marking, Positioning, Workrate, Anticipation (πχ Holebas, όχι και το καλύτερο παράδειγμα, αλλά κάνει κάπως τη δουλειά του)
Anchor man: Positioning, Workrate, Marking, Anticipation, Strength (πχ Bolatti)
BWM: Όπως ο Anchor man αλλά με καλό Passing, Bravery και Stamina (πχ Μανιάτης, εξαιρετικός απλά για τη θέση)
AP: Ο οργανωτής. Καλά Passing, Creativity, Decisions, Teamwork, Stamina (πχ Ibagaza, πολύ καλό παράδειγμα, αλλά κάποιος μικρότερος θα έκανε ακόμα καλύτερα τη δουλειά όπως ο Dzagoev)
DLF: Stength, Creativity, Dribbling, Passing, Technique (πχDzeko, Djebbour)
ΑF: Dribbling, Finishing, Pace, Off the ball (πχ ο Sidney Sam από τη Leverkuzen, το παιδί κάνει θαύματα σε αυτή τη θέση)

Ξαναλέω σας προτείνω παίκτες από το δικό μου save, προκειμένου να κάνετε ένα search familiar players και όχι απαραίτητα να έχετε τους συγκεκριμένους.
Επιπλέον τα παραδείγματα των παικτών για την κάθε θέση είναι βασισμένα στην απόδοσή τους.
Επίσης σε περιπτώσεις όπου χάνουμε μπορούμε να γυρίσουμε την τακτική σε Overload, την οποία όταν δοκίμασα μου έφερε την ισοπαλία στον αγώνα με τη Juventus

Shouts:

Χρησιμοποιώ πάρα πολύ τα εξής shouts και δουλεύουν πολύ καλά:

1)Retain possesion(αν θέλουμε να κρατήσουμε αποτέλεσμα ή να παγώσουμε το ρυθμό)
2)Get ball forward(αν θέλουμε να ξεκολλήσουμε από την άμυνα)
3)Play through defence(οι κάθετες θα πρέπει να βγαίνουν οπωσδήποτε και για αυτό συνιστώ να το χρησιμοποιούμε από την αρχή)
4)Pass to feet(καλύτερα στροτές πάσες παρά στο χώρο και να δίνουμε τη δυνατότητα στην αντίπαλη άμυνα να μας κλέψει την μπάλα)
5)Work ball into box
6)Look for overlap(σε περιπτώσεις όπου θέλουμε να κυνηγήσουμε κάποιο αποτέλεσμα για να ανεβαίνουν τα Back μας. Δεν το συνιστώ όταν νικάει η ομάδα)
7)Push higher up
8)Hassle opponents(λειτουργεί πολύ καλά για την άμυνα και δεν τους αφήνει πολλούς χώρους)
9)Play out of defence

Από αυτά τα shouts τα χρησιμοποιώ πιο πολύ το 3, 4, 5, 8 και συνήθως από την αρχή του αγώνα. Τα 1 αν νικάμε ή έχουμε ισοπαλία και θέλουμε να την κρατήσουμε και το 2 για να κυνηγήσουμε το σκορ. Τα 6, 7 και 8 σε περιπτώσεις που θέλουμε γρήγορο γκολ ή όταν βλέπουμε την αντίπαλη ομάδα να ανεβαίνει πολύ ψηλά για να βγούμε σε αντεπίθεση.

Match preperation και Opponents Instructions:
Spoiler: show
Image
Για το Match Prep όπως βλέπετε στην εικόνα με λίγο πιο πολύ Match Training 3 μέρες πριν από τον αγώνα.
Για Opposition Instruction αφήστε τον Assistant αλλά πρώτον καλό θα ήταν να έχει καλό Tactical Knowledge και δεύτερον να τον ξαναρωτήσετε στο ημίχρονο για καλύτερη απόδοση μέσα στον αγώνα.

Αποτελέσματα μέχρι τώρα:
Spoiler: show
Image
Μέχρι τώρα έχω αρκετά καλά αποτελέσματα αν και η ομάδα θέλει λίγο δουλειά ακόμα. Ο αγώνας με την Κέρκυρα κατέληξε σε ήττα μετά από μία αποβολή και 2 ακυρωθέντα κανονικά γκολ ως offside. Κατά τα άλλα τα υπόλοιπα αποτελέσματα δεν με απογοήτευσαν καθώς όλοι πλέον γνωρίζουμε τα σοβαρά θέματα του φετινού match engine όπου σχεδόν κανένας δεν έχει βρει μια τακτική που να μην τρως φτηνά γκολ.

Επίλογος:

Ελπίζω η τακτική αυτή να λειτουργήσει και για εσάς όπως λειτουργεί σε εμένα και ελπίζω και καλύτερα. Τονίζω πως δεν πρόκειται για την απόλυτη τακτική οπότε οποιοσδήποτε πληροφορίες ή συμβουλές ευπρόσδεκτες. Keep Managing -diatakste
http://www.4shared.com/file/AewWVeiD/4-3-3_Attacking_Football.html?
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
 
User avatar
raguel
Youth Pro
Youth Pro
Posts: 468
Joined: Sat Feb 26, 2011 3:38 pm
Football Manager της ομάδας: ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ

Re: Τακτική 4-3-3 Attacking Football

Tue Jan 29, 2013 11:29 pm

Φιλαράκι, βλέπω πως η τακτική σου δεν προτιμήθηκε, αλλά μου έχει δώσει εξαιρετικά αποτελέσματα και καλό ποδόσφαιρο.
Μπορείς να μου πεις, πως την κρίνεις μετά από τόσο καιρό που τη χρησιμοποιείς εσυ?
Εχεις αλλάξει κάτι?
Δοκίμασες να παίξεις με εξτρεμ?
Τα shouts τα χρησιμοποιεις απ την αρχη?
Σα ναρκωτικό, θέλω να ξεμπλέξω από σένα δε μπορώ,
Πανιολε ολέο..
 
teo.paranoid
Trialist
Trialist
Topic Author
Posts: 7
Joined: Sat May 24, 2008 8:26 am
Football Manager της ομάδας: Olympiakos

Re: Τακτική 4-3-3 Attacking Football

Fri Mar 29, 2013 8:27 pm

raguel έχω να χρησιμοποιήσω αυτήν την τακτική εδώ και καιρό. τώρα χρησιμοποιώ διαφορετική καθότι είμαι σε άλλη ομάδα και δεν μου απέδιδε. από όσο θυμάμαι τα shout τα χρησιμοποιούσα κατά τη διάρκεια του αγώνα. σπανίως τα έβαζα από την αρχή. με τις τακτικές που έχω τώρα θα έλεγα να δοκιμάσεις και τα εξτρεμ αλλά σε ρόλο inside forward. πες μου πως θα σου βγει με τις αλλαγές.