AFC Ajax (Ωδή στο Ολοκληρωτικό Ποδόσφαιρο)

Post Reply
User avatar
DimiZag
Youth Team Manager
Youth Team Manager
Posts: 2278
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:30 pm
Football Manager της ομάδας: Wrexham FC
Αγαπημένη Ομάδα: Milan, Ath. Bilbao, Newcastle
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

AFC Ajax

Image

~1900~
"Το απλό ποδόσφαιρο είναι το πιο όμορφο. Αλλά το να παίξεις απλά είναι το πιο δύσκολο πράγμα" - Johan Cruijff


Επιστροφή στον τόπο του εγκλήματος για 6η φορά και για τελευταία φορά για φέτος. Καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά σε άλλη μία ανάλυση by DimiZag. Κάθε φορά προσπαθώ οι αναλύσεις μου να πηγαίνουν τουλάχιστον ένα βήμα παραπέρα το είδος και να αποτελούν διαφήμιση για το FMGreece, οπότε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η παρούσα ανάλυση. Μία ανάλυση που αντικατοπτρίζει το πως βλέπω την εκάστοτε ομάδα και το FM γενικότερα. Αυτή τη φορά ''μπαίνει στο μικροσκόπιο'' ο θρυλικός Ajax (με την βαριά φανέλα και τα τεράστια ονόματα που έχει βγάλει και και και και...), τον οποίο και επέλεξα αυτή την φορά για να ασχοληθώ, μιας και η φετινή πορεία του στο Europa League χάρη στα ''τρομερά μωρά'' που διαθέτει στις τάξεις του, τον έχουν φέρει ξανά στο προσκήνιο, αφού μετά το 1996 είναι και πάλι κοντά στο να φτάσει σε έναν ευρωπαϊκό τελικό και να αγωνιστεί με αξιώσεις για να σηκώσει την κούπα. Φυσικά και ξεκίνησα save καθώς την φανέλα του έχει φορέσει το αγαπημένο μου δεκάρι μετά τους Kaka-Ronaldinho, ο... παρεξηγημένος Rafael van der Vaart. Φυσικά όμως, Ajax σημαίνει Johan Cruijff και Johan Cruijff σημαίνει ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο. Αλλά πριν τον Johan, κάποιος άλλος ήταν ο εφευρέτης του.

Ρίνους Μίχελς: O άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο
Στις σελίδες της ιστορίας του ποδοσφαίρου μπορεί να βρει κανείς αρκετούς πρωταγωνιστές του που δεν επέλεξαν την εύκολη οδό της προσαρμογής στο ήδη υπάρχον, αλλά αναζήτησαν το ριζοσπαστικό, προσφέροντας στο παιχνίδι κάτι φρέσκο: από τους Ούγγρους του 50’ και το «κατενάτσιο» του Ελένιο Ερέρα, μέχρι την Ντιναμό Κιέβου του Βαλερί Λομπανόφσκι και την Μπαρτσελόνα του «τίκι-τάκα», τα κεφάλαια της εξέλιξης του αθλήματος έχουν γραφτεί μέσα από επαναστατικές ιδέες, επιτυχίες, αποτυχίες, τρόπαια, αμφισβήτηση και δικαίωση.
Ωστόσο, αν κάποιος αναζητά το κομβικό σημείο, έναν διακόπτη που γύρισε και έθεσε τις βάσεις για τη σύγχρονη μορφή του ποδοσφαίρου που απολαμβάνουμε τον 21ο αιώνα, τότε αναμφίβολα θα πρέπει να σταθεί στην «επανάσταση» που ξεκίνησε από την Ολλανδία τη δεκαετία του ’60, με μπροστάρη τον Ρίνους Μίχελς. Εναν ιδιοφυή προπονητή που κατανόησε ότι μια ομάδα, «αλλάζοντας» τις διαστάσεις του γηπέδου αναλόγως με το αν αμύνεται ή επιτίθεται, μπορεί αυτόματα να ελέγξει απόλυτα το παιχνίδι. Γεννημένος τον Φλεβάρη του 1928 στο Αμστερνταμ, ο Μίχελς μεγάλωσε λίγα στενά μακριά από το Ολυμπιακό Στάδιο της πόλης. Σε ηλικία μόλις 30 ετών, ένας τραυματισμός στη μέση τον αναγκάζει να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα, κατά τη διάρκεια της οποίας, ως επιθετικός του Αγιαξ, πέτυχε 122 γκολ σε 264 εμφανίσεις. Το 1965 αναλαμβάνει την τεχνική ηγεσία του συλλόγου και αφού την πρώτη του χρονιά καταφέρνει να τον σώσει από υποβιβασμό, από την επόμενη σεζόν χτίζει τις βάσεις για την ποδοσφαιρική επανάσταση που θα ακολουθούσε.
Στον «Αίαντα», ο Μίχελς βρίσκει ένα απόλυτα πρόσφορο έδαφος για να φέρει τις μεγάλες αλλαγές. Αφενός, μια προικισμένη φουρνιά ποδοσφαιριστών, καθοδηγούμενη από την πιο πληθωρική ίσως προσωπικότητα που πάτησε ποτέ ποδοσφαιρικό γρασίδι, τον Γιόχαν Κρόιφ. Αφετέρου, μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα έτοιμη πάντοτε να κυοφορήσει επαναστατικές ιδέες σε μια εποχή που ο κόσμος άλλαζε. Το Αμστερνταμ, από μια συντηρητική πόλη μέχρι και τα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο, είχε μετατραπεί σε «πρωτεύουσα της νεανικής εξέγερσης», όπως την είχε χαρακτηρίσει την δεκαετία του ’60 ο Τσαρλς Ράντκλιφ, ένας από τους γνωστότερους Αγγλους αναρχικούς ακτιβιστές. Εκεί, ο Μίχελς βρίσκει το περιβάλλον που αναζητούσε. Ετσι ξεκινά και μια διαδρομή μεγάλων επιτυχιών για τον Ολλανδό, ο οποίος κατακτά με τον Αγιαξ 4 πρωταθλήματα, 3 κύπελλα και ένα κύπελλο πρωταθλητριών μέσα σε έξι χρόνια. Συνεχίζει με ένα πρωτάθλημα και ένα κύπελλο στον πάγκο της Μπαρτσελόνα, ενώ το 1974 οδηγεί την Εθνική Ολλανδίας στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου ηττάται από την οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία με 2-1,παρότι προηγείται πριν οι Γερμανοί προλάβουν να ακουμπήσουν τη μπάλα.

Το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο
Ωστόσο, το παλμαρέ και οι τίτλοι του Μίχελς δεν συνθέτουν και την ουσία της διαδρομής του. Αντιθέτως, η αγωνιστική φιλοσοφία και οι καινοτομίες που παρουσίασε, ήταν τα στοιχεία που έμελλε να αλλάξουν το άθλημα για πάντα. «Το παιχνίδι ήταν θέμα του χώρου αλλά και του τρόπου με τον οποίον ελέγχεις αυτό το χώρο. Μεγάλωσε τον χώρο όταν έχεις τη μπάλα και είναι εύκολο να διατηρήσεις την κατοχή. Περιόρισε τον όταν δεν έχεις την κατοχή και είναι πολύ πιο δύσκολο για τον αντίπαλο να την διατηρήσει», γράφει ο Τζόναθαν Γουίλσον στο βιβλίο «Inverting the pyramid» («Αντιστρέφοντας την πυραμίδα»), την πληρέστερη ίσως ιστορική καταγραφή της εξέλιξης της τακτικής του ποδοσφαίρου, από τα τέλη του 19ου αιώνα έως σήμερα. Αυτό που προσπαθεί να εξηγήσει σε λίγες γραμμές, δεν είναι τίποτα περισσότερο από την βασική αρχή του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» (ολλ.: Τotaalvoetbal, αγγλ.: Τotal football), ενός όρου που υιοθετήθηκε μεν για να περιγράψει τις εμφανίσεις της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του ’74, ωστόσο στην πραγματικότητα αποτελεί ένα είδος «δόγματος» της ποδοσφαιρικής επανάστασης την οποία σηματοδότησε o ίδιος ο Μίχελς. «Συζητούσαμε συνέχεια για τους κενούς χώρους. Πώς να τους δημιουργούμε, να τους οργανώνουμε και να τους εκμεταλλευόμαστε. Κάτι σαν αρχιτεκτονική του ποδοσφαίρου», σημειώνει σε συνέντευξή του ο Μπάρι Χουλσόφ, αμυντικός της «χρυσής» γενιάς του Αγιαξ, δείχνοντας την σημασία που έδινε ο Ολλανδός τεχνικός στην διαχείριση των χώρων του γηπέδου, κάτι επαναστατικό για την εποχή. ένα ποδοσφαιρικό σύστημα στο οποίο ο κάθε ποδοσφαιριστής μπορεί να παίξει σε οποιαδήποτε θέση, αν χρειαστεί. Αν κάποια στιγμή ένας παίκτης βρεθεί εκτός θέσης κάποιος άλλος παίκτης της ομάδας προωθείται στη θέση που έμεινε κενή, ώστε η ομάδα συνεχίζει διατηρεί τον αμυντικό (ή επιθετικό) σχηματισμό που επιδιώκει να έχει. Σε αυτό το ρευστό σύστημα εκτός από τον τερματοφύλακα οι υπόλοιποι ποδοσφαιριστές πρέπει να μπορούν να αναλαμβάνουν με επιτυχία είτε αμυντικό είτε επιθετικό ρόλο σε διαφορετικές θέσεις του τερέν, κάτι που αυξάνει πολύ τις απαιτήσεις τόσο σε τεχνική κατάρτιση όσο και σε φυσική κατάσταση. Η επιτυχημένη εφαρμογή του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου σε μια ομάδα εξαρτάται από την ικανότητα προσαρμογής του κάθε ποδοσφαιριστή στο σύνολο της ομάδας και η ανάπτυξη ομαδικής ποδοσφαιρικής κουλτούρας αντί της ατομικής προβολής δεξιοτήτων. Πρέπει οι ποδοσφαιριστές να έχουν εξαιρετική προσοχή στην εφαρμογή της τακτικής σε κάθε στιγμή του παιχνιδιού, ώστε να αλλάζουν θέση με γρηγοράδα και να καλύπτουν τα κενά που δημιουργούνται.
Κι αν εύλογα προκύπτει η απορία πώς μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα, η οποία μέχρι τότε δεν είχε απολύτως τίποτα να επιδείξει σε ποδοσφαιρικό επίπεδο, ξαφνικά αλλάζει τον «χάρτη» του αθλήματος, μια αρκετά πειστική θεωρία αναπτύσσεται στο βιβλίο «The Brilliant Orange» («Οι φανταστικοί πορτοκαλί»), το οποίο εξιστορεί την τεράστια ολλανδική επιρροή στην εξέλιξη του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Ο συγγραφέας του, Ντέιβιντ Γουίνερ, προσπαθώντας να εξηγήσει το γιατί οι Ολλανδοί ήταν ουσιαστικά οι πρώτοι που κατανόησαν την σημασία της διαχείρισης του χώρου, υποστηρίζει ότι λόγω της φύσης της χώρας τους (από τις πλέον πυκνοκατοικημένες του πλανήτη), αναγκάζονται να αναπτύξουν αυτή την αρετή και στην καθημερινή τους ζωή, κάτι που τους καθιστά ιδιαίτερα ευπροσάρμοστους σε τέτοιες συνθήκες.
Image
Μια ανεκτίμητη κληρονομιά
Παρά το γεγονός ότι πρώτοι κατανόησαν και εφάρμοσαν το «ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο», οι Ολλανδοί την δεκαετία του ’70 δεν κατάφεραν να κατακτήσουν την κορυφή του κόσμου, χάνοντας σε δύο σερί τελικούς Παγκοσμίων Κυπέλλων από τους εκάστοτε διοργανωτές. Το 2-1 από τους Γερμανούς το ’74, ακολούθησε η ήττα με 3-1 τέσσερα χρόνια αργότερα από την Αργεντινή στο Μπουένος Αϊρες, χωρίς τον Μίχελς αυτή τη φορά στον πάγκο, αλλά με την εφαρμογή του ποδοσφαίρου που εκείνος εισήγαγε. Οι τίτλοι σε συλλογικό επίπεδο καθιέρωσαν πλέον την Ολλανδία σαν μια παραδοσιακή δύναμη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, ωστόσο διεθνώς, θα έπρεπε να περιμένουν μέχρι το 1988 για να γευτούν επιτέλους την χαρά της κυριαρχίας. Στην τρίτη από τις τέσσερις συνολικά θητείες του στον πάγκο των «οράνιε», στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του 1988, ο Μίχελς φτάνει επιτέλους στην κορυφή του Ολύμπου και μάλιστα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου, γήπεδο στο οποίο 14 χρόνια πριν είχε ηττηθεί στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Εκεί, πανηγυρίζει τον πρώτο και μοναδικό μέχρι σήμερα τίτλο των Ολλανδών σε μεγάλη διοργάνωση, επικρατώντας με 2-0 της Σοβιετικής Ενωσης του Βαλερί Λομπανόφσκι, με το απίθανο γκολ του Μάρκο Φαν Μπάστεν να παραμένει μέχρι και σήμερα ένα από τα πλέον εντυπωσιακά όλων των εποχών.
Το 1992 ο Μίχελς αποχωρεί οριστικά από την ενεργό δράση, κάνοντας για περίπου μια δεκαετία συχνές εμφανίσεις στο γήπεδο του αγαπημένου του Αγιαξ, ως θεατής. Το 1999 η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία τον ανακηρύσσει κορυφαίο προπονητή του 20ου αιώνα, ενώ μια ημέρα σαν σήμερα, στις 3 Μαρτίου του 2005, αφήνει την τελευταία του πνοή στην βελγική πόλη Ααλστ, μετά την δεύτερη εγχείριση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε. Ένας προικισμένος και διορατικός τεχνικός, επαναστατικό πνεύμα, αλλά και λάτρης της πειθαρχίας, ο οποίος όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο παιχνιδιού και καθιέρωσε όρους όπως το πρέσινγκ και το τεχνητό οφσάιντ, αλλά έφερε μεγάλες αλλαγές και στη φύση της προπόνησης: έδωσε προτεραιότητα στη δουλειά με τη μπάλα, βάζοντας τα θεμέλια της τεχνικής αρτιότητας, εκσυγχρόνισε τον τρόπο διαχείρισης μιας ομάδας και μέσω του Αγιαξ έδωσε άλλη έννοια στον ποδοσφαιρικό επαγγελματισμό.
Κι αν κάποιος αναζητήσει την κληρονομιά του ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου σε σύγχρονες εικόνες, δεν χρειάζεται να πάει πολύ μακριά. Η επιρροή του ίδιου, αλλά και άλλων ακόμη Ολλανδών τεχνικών στην Μπαρτσελόνα, είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στον τρόπο που η ισπανική ομάδα εκμεταλλεύεται τους χώρους και πρεσάρει σήμερα, αποτελώντας ένα είδος τελειοποίησης αυτού που ξεκίνησε πριν μερικές δεκαετίες στο Αμστερνταμ. Αλλωστε, η διάσημη πλέον «Μασία», η ακαδημία από την οποία ξεπετάχτηκαν όλοι οι σημερινοί αστέρες των Καταλανών, αποτελεί έμπνευση ενός Ολλανδού, του Γιόχαν Κρόιφ, στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Συνθέτοντας έτσι μια νοητή «ποδοσφαιρική αλυσίδα» που ξετυλίγεται από τα μέσα των επαναστατικών 60's και φτάνει μέχρι τις μέρες μας.

Image

:arrow: Περισσότερο Info
https://en.wikipedia.org/wiki/AFC_Ajax

Image
Η εντός έδρας φανέλα του Ajax με την λευκή φανέλα και την μεγάλη κάθετη κόκκινη γραμμή δεν έχει λείψει καμιά σεζόν μέχρι σήμερα. Ένα σύμβολο μοναδικό και ταυτόχρονα trademark του συλλόγου, αλλά και σχέδιο μοναδικό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο με την αντίστοιχη, ελαφρώς διαφοροποιημένη φανέλα της Monaco. Αμέτρητα τα ονόματα που έχουν βγει από τα σπλάχνα της ομάδας. Ποιους να πρωτοαναφέρεις άλλωστε. Μερικοί από αυτούς υπάρχουν στο ss από πάνω. Τα σημαντικότερα ντέρμπι που δίνουμε κάθε χρόνο είναι δύο: με τους επαρχιώτες της Fenyenoord και με την επίσης θρυλική PSV Eindhoven. Το πρώτο θεωρείται ντέρμπι τεράστιου μίσους σε πολλά επίπεδα. Ρίχτε μια ματιά για αυτό στην σκοτεινή γωνιά του ίντερνετ.

:arrow: Στάδιο
Κάστρο μας είναι το Amsterdam ArenΑ που πλέον θα λέγεται Johan Cruijff ΑrenA με χωρητικότητα 53748 θέσεις. Οι οπαδοί του Αίαντα είναι πολύ θερμοί, από τους πλέον θερμότερους της Ολλανδίας. Μια εξωτερική άποψη:
Image
....Και μια εσωτερική:
Image

:arrow: Με μια ματιά
Image
Image
Τι να πεις για την τροπαιοθήκη του Aίαντα, o oποίος έχει το προνόμιο να βρίσκεται στην ίδια λίστα με τις ομάδες που έχουν κατακτήσει περισσότερες φορές το Κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League (Real Madrid, Milan, Bayern Munchen, Barcelona). Οι προπονητικές εγκαταστάσεις αλλά και εκείνες των πολυφημισμένων ακαδημιών μας αγγίζουν ήδη το τέλειο.

:arrow: Φιλοσοφία ομάδας
Image
Τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρα και το σίγουρο είναι ότι μας περιμένει μπόλικη δουλειά, βάσει της οποίας και θα κριθούμε στην πορεία.

:arrow: Στόχοι 1ης σεζόν
Image
Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε τους προσωπικούς στόχους που έχω θέσει εγώ και αντίστοιχα το πως έχει διαμορφωθεί το budget. Από κει και πέρα καθένας αποφασίζει με γνώμονα τις δικές του απαιτήσεις και φιλοδοξίες. Δυστυχώς, όταν ξεκίνησα το save μου, είχαμε αποκλειστεί από τα play-off του Champions League από την Monaco και ''υποβιβαστήκαμε'' στο Europa League. Still, πιστεύω στην ομάδα, γι' αυτό και ρίσκαρα με αυτές τις επιλογές.

:arrow: Οικονομικά
Image
Σε ασφαλή μονοπάτια χάρη στις πολλές πωλήσεις με αζημίωτο την τελευταία κυρίως δεκαετία. Τα καλύτερα έρχονται.

:arrow: Staff
Κάθε χρήστης στελεχώνει το staff όπως επιθυμεί γι' αυτό δεν θα ανεβάσω κάποιο ss, εκτός αν το θέλει κάποιος. Προσωπικά, διατήρησα το staff όπως ήταν και στην πορεία βλέπουμε.

:arrow: Roster
Image

α) Τερματοφύλακες
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Όταν έφυγε ο Cillesen το καλοκαίρι για την Barca, ο Κrul ήρθε από την Newcastle United ως δανεικός, αφού δεν επιθυμούσε να αγωνιστεί πάλι στην Championship, αλλά κυρίως ήθελε να βρει την φόρμα του μετά τον πολύμηνο τραυματισμό του. Δυστυχώς δεν έφτασε ποτέ στα γνωστά του επίπεδα και κάπου εκεί έκανε το μπαμ ο Onana, ο οποίος θα είναι βασικότατος και στο FM. Eξαιρετικά ταλαντούχος με πολύ μέλλον. Από πίσω έρχεται ο υιός van der Saar ανέτοιμος μεν, με πολύ μέλλον και αυτός, ενώ ο Boer δεν είναι κάτι που θα σας αφήσει με το στόμα ανοιχτό. Κατ' εμέ, το καλοκαίρι φέρτε άλλον έναν για ανταγωνισμό στον Onana. Ο γνωστός μας Rajkovic φαντάζει ιδανικός.

β) Δεξιά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Βασικός ο Tete που είναι πολύ σταθερός και εξαιρετικός στα αμυντικά του καθήκοντα, αν και η σέντρα επιδέχεται βελτίωση. Ρεζέρβα του (προς το παρόν) ο Zeefuik, ενώ και οι Veltman-Westermann μπορούν να δώσουν λύσεις και ανάσες. Είμαστε σούπερ εδώ. Αν νομίζετε ότι ο Zeefuik δεν είναι ακόμα έτοιμος τσεκάρετε τον Stojanovic της Dinamo Zagreb.

γ) Κεντρικά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Εξαιρετικό προνόμιο να είσαι Ajax και όλα τα στοππερ σου από τόσο νεαρή ηλικία να είναι ισάξια σχεδόν. Προσωπικά προτιμώ κυρίως Sanchez-Veltman, αφού τον Riedewald τον χρησιμοποιώ αρκετά ως αριστερό μπακ όπως παίζει και irl. O de Ligt είναι ήδη έτοιμος παίχτης και, με τον Veltman να ετοιμάζεται να φεύγει, αφού αδυνατώ να τον κρατήσω, ετοιμάζεται για φανέλα βασικού. Ο Westermann είναι μια μέτρια πολυτέλεια για αυτό που έχω στο μυαλό μου, αλλά και μεγάλος, οπότε το καλοκαίρι χαιρετάει. Είμαστε υπερπλήρης και εδώ. Φυσικά να κοιτάζετε για όλες τις θέσεις παιδιά από την ακαδημία, αφού δεν θα το μετανιώσετε.

δ) Αριστερά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Εδώ η ομάδα έχει κάποια χρόνια να βγάλει κάτι σούπερ για αριστερό μπακ, οπότε αρχικά η θέση είναι ντέρμπι Riedewald-Sinkgraven. O Viergever είναι υπερτίμιος και ότι πρέπει για τα πολύ εύκολα ματς. Το καλοκαίρι ίσως να χρειαστεί να κινηθείτε για παίχτη, αν δεν σας κάνει ούτε κάποιος από την ακαδημία. Ο Maouassa της Nancy είναι άψογη και φτηνή λύση.

ε) Αμυντικά Χαφ/Κεντρικά Χαφ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Ο Bazoer έφυγε για την Wolfsburg και ο Gudelj για μια αδιάφορη κινεζική ομάδα τον χειμώνα, οπότε άφησαν μια τεράστια τρύπα στην θέση του αμυντικού χαφ. Λύσεις υπάρχουν καθώς όλα σχεδόν τα στόππερ μας μπορούν να σταθούν πολύ καλά στον ρόλο αυτό, όπως και το υπερταλέντο ο Eiting. Εσείς επιλέγετε όμως. Στα κεντρικά χαφ είμαστε υπερπλήρης (Ajax aφού) με πολλές επιλογές: Klaase, Nouri, de Jong, van der Beek, Schone. Κέντρο για όλα τα γούστα κύριοι.

στ) Δημιουργικοί Μέσοι/Εξτρέμ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Άπειρες επιλογές για πειραματισμούς και μεσοεπιθετικά, αφού άλλωστε ο Ajax ανέκαθεν παρήγαγε μαζικά ταλέντα. Προσωπικά επιλέγω προς το παρόν Younes-Ziyech-Traore, όμως με τους Cerny-Neres-Kluivert να δηλώνουν βροντερό παρόν παρά το νεαρό της ηλικίας τους, το κεφάλι μου είναι ήσυχο, όπως θα είναι το δικό σας. Επίσης, να ρίχτετε μια ματιά και στον Che Nunnely στην ακαδημία, αφού μαζί με τον υιό Kluivert είναι ότι καλύτερο έχει η ομάδα μεσοεπιθετικά. Χρειάζεται να πω ότι είμαστε υπερπλήρεις;

ζ) Επιθετικοί
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Dolberg και πάλι Dolberg για βασικός, αφού είναι μηχανή γκολ. Ο νέος Zlatan κατά πολλούς, μακάρι θα πω εγώ. Αλλαγή του θα είναι ταλαντούχος Cassiera, ενώ λύσεις δίνει και ο Traore. Τσεκάρετε και τον -ελληνικής καταγωγής παρακαλώ- Κaj Siehuis, αφού στον Ajax τον πιστεύουν πολύ.

:arrow: Αναφορά ομάδας
Image
O Αjax με Μ.Ο. τα 22,7 έτη βάζει τα γυαλιά σε όλους τους μεγάλους της Ευρώπης με την ετοιμότητα που επιδεικνύουν οι παίχτες του. Διότι, ο Ajax ΕΙΝΑΙ το ποδόσφαιρο.

:arrow: Συστήματα
α) Image β) Image
Βασική τακτική η You Shall Not Pass (α) που πιστεύω ότι ταιριάζει στην ομάδα και την ξέρετε και την εμπιστευτήκατε αρκετοί πέρσι και πρόπερσι στο forum και το ίδιο εύχομαι και φέτος. Και την φετινή έκδοση μπορείτε πλέον να την βρείτε στον Τομέα των Τακτικών σε ξεχωριστό topic, όπως πάντα. Η β) τακτική είναι μια παραλλαγή της α) που έφτιαξα στα μέτρα της ίδιας του Ajax, ώστε να αντιπροσωπεύει την λογική του totaalvoetbal, αφού έτσι αγωνίζεται και irl συνήθως και αποδίδει αρκετά καλά ως τώρα.

:arrow: Σύνοψη
α) Ποιους παίχτες θα χρειαστείτε για να χτίσετε ομάδα γύρω τους:
Image
Image
Image
Image
Image
Image
β) Ποιους (ακόμα πιο) νεαρούς παίχτες θα χρειαστείτε για να χτίσετε ομάδα γύρω τους στο μέλλον:
Image
Image
Image
Image
Image
Image

:!: Αυτά σχετικά με τον Ajax στο FM17, σύμφωνα με την δική μου και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση. Ελπίζω να βοήθησα αρκετούς σχετικά με την ομάδα και να έπεισα ακόμα περισσότερους να ασχοληθούν μαζί της, αφού πιστεύω λόγω της ''μοναδικότητάς'' της το αξίζει και με το παραπάνω. Ραντεβού πλέον στο FM18!

Image

Image

Bonus:Image
(Η τελευταία σούπερ φουρνιά: Nigel de Jong, Rafael van der Vaart, John Heitinga, Wesley Sneijder)
Image
User avatar
TWEEK
First Team Regular
First Team Regular
Posts: 1427
Joined: Sun Mar 23, 2008 1:32 pm
Football Manager της ομάδας: OM
Αγαπημένη Ομάδα: Man.Utd, Juventus
Location: 3men
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Εξαιρετική παρουσίαση!! Συγχαρητήρια! Ακόμα θυμάμαι το περσινό μου save με τις πουλενάρες Che, Tete, Cerny, Kluivert, de Ligt κλπ.. Το "σπαστικό" είναι ότι μια-δυο χρονιές μετά, τους ζητάει η μισή Ευρώπη (όπως και irl) και φεύγουν.. Πολύ ιδιαίτερο κάθε save με τον Αίαντα..
Tsakalaki wrote:Μπάρμπι μαμιόλα, ο Μπομπ πάνω απ' όλα...
thanasis10 wrote:Αν κλείσει ο Πιάττι,3 μέρες θα κλειστώ σπίτι και θα τον παίζω χωρίς έλεος.
User avatar
DimiZag
Youth Team Manager
Youth Team Manager
Posts: 2278
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:30 pm
Football Manager της ομάδας: Wrexham FC
Αγαπημένη Ομάδα: Milan, Ath. Bilbao, Newcastle
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Σε ευχαριστω πολυ!! Στοχος η δυναστεια στα εγχωρια και εξω τουλαχιστον Europa League ήδη από φετος ή του χρόνου, αφου το Τσου Λου το θεωρω απλησιαστο. Ελπιζω να μπορεσω να κρατησω τους περισσοτερους μονο με τις κουπες.
User avatar
kjtzemis
Youth Pro
Youth Pro
Posts: 251
Joined: Wed Dec 19, 2012 11:36 pm
Football Manager της ομάδας: Liverpool
Αγαπημένη Ομάδα: Παναθηναϊκός,Liverpool,Barca
Status: ...You'll Never Walk Alone...
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Φοβερή ανάλυση για ακόμα μια φορά...είδη με εψησες και ξεκινάω save.
Υπάρχει πολύ ταλέντο που σε κάνει να μην ψάξεις καν για μεταγραφές ειδικά πρώτη σεζόν...βέβαια πολύ δύσκολο βλέπω στο άμεσο μέλλον να μπορούμε να τους κρατήσουμε στην ομάδα καθώς πιστεύω θα πέφτουν βροχή οι προτάσεις αλλα θα δείξει η πορεία.
Σου είναι εύκολο να μου στείλεις με ένα link την 2η τακτική δλδ το 4-1-2-3?
Image
Post Reply

Return to “Αναλύσεις ομάδων”