Olympique Lyonnais #AllezLesGones

Post Reply
User avatar
DimiZag
Youth Team Manager
Youth Team Manager
Posts: 2278
Joined: Tue Apr 10, 2012 4:30 pm
Football Manager της ομάδας: Wrexham FC
Αγαπημένη Ομάδα: Milan, Ath. Bilbao, Newcastle
Has thanked: 6 times
Been thanked: 2 times

Olympique Lyonnais
Image

~ 1950 ~


Καλώς ήρθατε για ακόμα μια φορά, για δεύτερη φορά για το FM18, σε άλλη μία ανάλυση by DimiZag. Κάθε φορά εδώ και αρκετά χρόνια στο forum προσπαθώ οι αναλύσεις μου να πηγαίνουν τουλάχιστον ένα βήμα παραπέρα το είδος και να αποτελούν διαφήμιση για το FMGreece, οπότε αυτόν τον σκοπό εξυπηρετεί και η παρούσα ανάλυση. Μία ανάλυση που αντικατοπτρίζει το πως βλέπω την εκάστοτε ομάδα και το FM γενικότερα. Αυτή τη φορά ''μπαίνει στο μικροσκόπιο'' η Olympique Lyonnais, ή όμως είναι ευρέως γνωστή ως Lyon/OL, για την οποία κάνω πρώτη φορά ανάλυση, αλλά έχοντας ασχοληθεί σε αρκετά save μαζί της (η ΟL ήταν το πρώτο μου save ever όταν έπαιξα πρώτη φορά FM) σε προηγούμενες version του FM. Έχουμε λοιπόν να κάνουμε εδώ με μια ομάδα φυσικά με βαρύ όνομα στη Γαλλία, αν και είναι μόλις 58 ετών. Ας δούμε όμως πρώτα κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για αυτήν την αξιοπερίεργη ομάδα.
Image
Η Olympique Lyonnais/Lyon εδρεύει στην ομώνυμη πόλη της Λυών και αγωνίζεται στην κορυφαία τη τάξει κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου, την Ligue 1. Ο σύλλογος ιδρύθηκε ως Lyon Olympique Universitaire το 1899, σύμφωνα με μεγάλο αριθμό οπαδών και ιστορικών του αθλητισμού, αλλά, επισήμως, ιδρύθηκε το 1950. Η πλέον επιτυχημένη περίοδος στην ιστορία της ομάδας είναι ο 21ος αιώνας. Η ομάδα κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ligue 1 για πρώτη φορά στην ιστορία της, το 2002, ξεκινώντας ένα εθνικό ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων πρωταθλήματος με τον τελικό αριθμό να ανέρχεται στα 7. Η OL κατέχει επίσης το ρεκόρ κατακτήσεων 7 Γαλλικών Σούπερ Καπ, 5 Κυπέλλων Γαλλίας, ενώ έχει κατακτήσει και 3 φορές το πρωτάθλημα της Ligue 2.
Η OL έχει συμμετάσχει μέχρι και σήμερα συνολικά 16 φορές στο Champions League, ενώ στη διάρκεια της σεζόν 2009-10, έφτασε ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης (για πρώτη φορά στην ιστορία της) έχοντας ξοδέψει τρομέρα για εκείνη την εποχή ποσά για να φέρει Lissandro Lopes, Bafetimbi Gomis, Michel Bastos, Aly Cissokho, έπειτα από 3 συνεχόμενες παρουσίες στα προημιτελικά τη διοργάνωσης τα προηγούμενα χρόνια. Η σεζόν 2015/16 ήταν η τελευταία σεζόν όπου η OL αγωνίστηκε στην ιστορική έδρα της, το Stade de Gerland. Το 2013, αναμενόταν η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του νέου γηπέδου της, το οποίο θα έφερε την προσωρινή ονομασία OL Land, στο Ντεσίν-Σαρπιέ, ένα προάστιο της Λυών. Εν τέλει άνοιξε τις πύλες της η νέα έδρα στις 9 Ιανουαρίου 2016. Η Λυών ήταν μέλος του G14, οργάνωσης που συγκέντρωνε τις σημαντικότερες ευρωπαϊκές ομάδες, ενώ ήταν έναν από τα ιδρυτικά στελέχη της διάδοχης κατάστασής του, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Συλλόγων.
Η ΟL -όπως αναμενόταν- είναι μία από τις δημοφιλέστερες ομάδες της Γαλλίας, αφού ένα ποσοστό περίπου 11% επί του πληθυσμού της χώρας δηλώνει υποστηρικτής του συλλόγου. Η OL μοιράζεται τον αριθμό αυτό με την Paris Saint-Germain/PSG, με μοναδική ομάδα που την ξεπερνάει να είναι η Olympique Marseille/OM. Το παρατσούκλι της ομάδας, Les Gones, σημαίνει "Τα Παιδιά" στα Αρπιτανικά, την τοπική διάλεκτο της περιοχής της Λυών. Πρόεδρος-ιδιοκτήτης της είναι ο Ζαν-Μισέλ Ολάς και προπονητής από το 2015 ο Μπρούνο Ζενεσιό. Η ΟL διαθέτει επίσης μια άκρως επιτυχημένη γυναικεία ποδοσφαιρική ομάδα, η οποία έχει κατακτήσει το εγχώριο πρωτάθλημα τον αριθμό-ρεκόρ των 9 φορών. Η γυναικεία ομάδα, έχει, επίσης, κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο του Challenge de France και το Champions League Γυναικών το 2011 και το 2012.
Το Κέντρο Τολά Βολόζ αποτελεί το προπονητικό κέντρο και, ταυτόχρονα, στεγάζει τα διοικητικά γραφεία της ΟL. Βρίσκεται στην πόλη της Λυών, σε, σχετικά, κοντινή απόσταση από το παλιό Gerland. Οι εγκαταστάσεις πήραν την ονομασία τους από τον Ανατόλ Τολόζ, πιο γνωστό ως Τολά Βολόζ, ο οποίος ήταν αθλητής από την Λυών, ο οποίος δολοφονήθηκε από την Γκεστάπο, στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Το συγκεκριμένο προπονητικό κέντρο είναι γνωστό για τις υψηλές προδιαγραφές του, ενώ πολλοί είναι οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές που έχουν περάσει από τα τμήματα υποδομής του συλλόγου. Σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται οι Karim Benzema, Hatem Ben Arfa, Sidney Govou, Ludovic Giuly, Alexandre Lacazette, Clement Grenier, Samuel Umtiti, Anthony Martial, Nabil Fekir and the list goes on. Το προπονητικό κέντρο φιλοξενεί τις προπονήσεις της ανδρικής ομάδας, ενώ χρησιμεύει ως έδρα της δεύτερης ομάδας, των νέων (άνδρες και γυναίκες), και του γυναικείου τμήματος, οι οποίες δίνουν τους εντός έδρας αγώνες τους στην Plaine des Jeux de Gerland. Σημερινός διευθυντής του προπονητικού κέντρου είναι ο παλιός παίκτης της Λυών, Αλαίν Ολιό.
Image
Jean-Michel Aulas: Ο ''αμφιλεγόμενος'' αρχιτέκτονας της Lyon
Στα 19 του χρόνια, ο Aulas ζούσε τον γαλλικό Μάη του ’68, αλλά και τη δική του επανάσταση. Γεννημένος στα λιμάνια του Λυών από πατέρα δημοσιογράφο και μητέρα καθηγήτρια, ποτέ δεν ήταν ήσυχο πνεύμα. Σπούδασε πληροφορική και αργότερα μάνατζμεντ, ενώ παράλληλα με τις σπουδές του, εισήλθε στον επιχειρηματικό κλάδο. Πρώτα δημιουργώντας μια μικρή εταιρία πληροφορικής (Cegi), την οποία πούλησε δύο χρόνια αργότερα στην CEGOS, με τον ίδιο να αναλαμβάνει διευθυντικό πόστο, μόλις στα 21 του χρόνια. Το 1983 παραιτείται και μαζί με τον συνεργάτη του Ζαν Κλοντ Σανσό δημιουργεί την CEGID, η οποία άρχισε ως μία μικρή εταιρία συστημάτων πληροφορικής, αλλά μέσα σε τέσσερα χρόνια κατάφερε να βρεθεί στο Χρηματιστήριο και να απασχολεί περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους.
Αν και τον χαρακτηρίζουν η τετράγωνη λογική, η διορατικότητα και η μεθοδικότητα, το δεύτερο πάθος του, πέραν των επιχειρήσεών του, δεν προήλθε από αυτά τα στοιχεία, αλλά από τον παρορμητισμό του. Ανοιξη του 1987 και ο Μπερνάρ Ταπί, πρόεδρος της Μαρσέιγ, αλλά και παρουσιαστής της εκπομπής του TF1 "Ambitions", κάλεσε τον ήδη γνωστό στο γαλλικό προσκήνιο Aulas για μία συνέντευξη. Την εκπομπή ακολούθησε ένα κοκτέιλ, στο οποίο έδωσε το "παρών" και ένας δημοσιογράφος της "Progres", εφημερίδας του Λυών. Η ερώτησή του προς τον Ταπί, χαρακτηριστική. Ποιος πιστεύει ότι θα μπορούσε να βγάλει από το τέλμα στο οποίο είχε περιέλθει την OL. Η απάντηση ήρθε στις 15 Ιουνίου του ίδιου έτους, όταν ο Aulas αναλάμβανε τα ηνία της ομάδας της γενέτειράς του. Εχοντας ως πρώτο συμβουλάτορα τον Ταπί και στηριζόμενος στα όσα του είχαν διδάξει τα είκοσι χρόνια μέσα στον κόσμο των επιχειρήσεων, σχεδίασε ένα πλάνο ανάπτυξης του συλλόγου. Στον αθλητισμό είχε μυηθεί από τα (λίγα) χρόνια που έπαιζε χάντμπολ στο επαγγελματικό πρωτάθλημα, ωστόσο το ποδόσφαιρο ήταν διαφορετική και πιο δύσκολη υπόθεση.
Στις 14 Ιουλίου του 2006, ο Aulas ανακηρύχθηκε Ιππότης της Λεγεώνας του Προέδρου της Δημοκρατίας, Ζακ Σιράκ. Η εταιρία του άνθιζε και αυτό του έδωσε την ιδέα για το πως θα διαχειριστεί τις αντιξοότητες που προέκυπταν. "Ενήργησα με γνώμονα το μοναδικό τρόπο που ήξερα: συμπεριφέρθηκα στην Lyon ως μία ακόμα επιχείρηση", δηλώνει αρκετά χρόνια αργότερα. "Η στρατηγική μου ήταν καλή, αλλά η εφαρμογή της ήταν δύσκολη επειδή δεν γνώριζα το πως να λειτουργώ μία ομάδα καθημερινά". Χώρισε τα βασικά σημεία ενασχόλησής του με τον σύλλογο σε δύο επίπεδα. Το αγωνιστικό και το μάρκετινγκ. Στο πρώτο, τοποθέτησε υπεύθυνο τον δεύτερο σκόρερ όλων των εποχών του γαλλικού πρωταθλήματος και παλαιά δόξα της ομάδας, Μπερνάρ Λακόμπ. Το 1988 προσλαμβάνει τον επίσης γεννημένο στο Λυών παλαίμαχο διεθνή αμυντικό, Ραϊμόν Ντομενέκ (πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της Γαλλίας) ως προπονητή. Η εμπιστοσύνη στους ανθρώπους που είχαν συνδεθεί με την πόλη, εξάλλου, ήταν αυτονόητη, αφού επιθυμούσε να ισχυροποιήσει τη θέση της ομάδας του στο υποσυνείδητο των κατοίκων, τη στιγμή που η Saint-Etienne παρουσίαζε φθίνουσα πορεία. Αυτό ίσως ήταν και το πιο δύσκολο στοίχημα, αφού όσον αφορά τα οικονομικά και την προβολή του συλλόγου, το παρελθόν του υποδείκνυε ότι θα τα καταφέρει. Αφού έβαλε σε μία τάξη το ταμείο της ομάδας, ο προβιβασμός του 1988 και η παρουσία στην Ligue 1 έφερε για πρώτη φορά αξιόλογα έσοδα. Δεν ήταν, φυσικά, αρκετά για να ξεπληρώσει τα χρέη και κατά συνέπεια χρειαζόταν εισροή από μία άλλη πηγή. Το σήμα της OL έπρεπε να προωθηθεί καταλλήλως και θα έφερνε τα απαιτούμενα επιπλέον έσοδα. Το σχέδιο που εκπόνησε αφορούσε την προσφορά μίας σειράς υπηρεσιών κάτω από την σκέπη του ονόματος του συλλόγου. Αυτές μεταφράζονταν σε καφετέριες, ταξιδιωτικά πρακτορεία, ταξί ή ακόμα και κομμωτήρια, τα οποία με τον καιρό, αύξαναν το συνολικό κύκλο εργασιών της ομάδας.
Το 1991, ο Aulas υλοποίησε μία από τις πρώτες υποσχέσεις που είχε δώσει με την ανάληψη της ομάδας, στην προσπάθειά του να προσελκύσει το ενδιαφέρον του κοινού της πόλης. Μέσω του μηνύματος που είχε τυπωθεί στις φανέλες του συλλόγου, το "Λιόν, πόλη ευρωπαϊκή", ονειρευόταν την έξοδό στην Ευρώπη μέσα σε τέσσερα χρόνια. Οσοι τον χαρακτήρισαν "υπερφίαλο" και "αλαζόνα" (κάτι που συμβαίνει μέχρι και σήμερα) διαψεύσθηκαν παταγωδώς όταν η Λιόν τερμάτισε πέμπτη και εξασφάλισε την έξοδο στο κύπελλο Uefa. "Ηταν περισσότερο θέμα μάρκετινγκ, παρά στρατηγικό πλάνο", αποκαλύπτει αρκετά χρόνια αργότερα για εκείνη την υπόσχεση. Η OL μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρία, εισέρχεται στο Χρηματιστήριο, αποκτά την "OL Groups", την εταιρία που κατέχει τα δικαιώματα προβολής της, η οποία γίνεται με δεκάδες διαφορετικούς και διεισδυτικούς ως προς το πελατειακό κοινό τρόπους. Οι έννοιες "επιχειρηματικό πλάνο" και "εμπόριο" συνδέονται άρρηκτα πλέον με την στρατηγική του συλλόγου, σε μία εποχή που στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο τα κολοσσιαία τηλεοπτικά συμβόλαια και τα τμήματα μάρκετινγκ ήταν άγνωστα για τις περισσότερες ομάδες.
Τα κεντρικά γραφεία της CEGID στεγάζονται σε ένα υπερπολυτελές κτίριο με θέα στο λιμάνι του Λυών, όπου μεγάλωσε ο Aulas. Την κατασκευή του κτιρίου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας του Ολυμπιακού Σταδίου της Κωνσταντινούπολης. Ο αρχιτέκτονας αυτής της επιχείρησης έκανε τα σχέδιά του σε βάθος χρόνου και τα πρώτα αποτελέσματα γίνονταν ορατά. Ο κόσμος γέμιζε με τον καιρό το παλιό πλέον Gerland και οι δεσμοί της ομάδας με την πόλη ισχυροποιήθηκαν. Ενας τίτλος, ο πρώτος από το κύπελλο του 1973 ήταν αυτό που έλλειπε. Η αναζήτησή του ήρθε με μπροστάρη πάντα τον Μπερνάρ Λακόμπ και τεχνικούς είτε τον Ζαν Τιγκανά, είτε τον Γκι Στεφάν. Η δεκαετία του ’90 βρήκε την Lyon να ανεβαίνει σταδιακά θέσεις και να γίνεται μόνιμη κάτοχος ενός εκ των "εισιτηρίων" για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η εκτίναξη δεν είχε έρθει ακόμα...
Το 1999, κι ενώ η Lyon είχε κάνει ήδη την πρώτη της εμφάνιση στους ομίλους του Champions League, ο Aulas αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα. Επιδίωξή του, να φέρει ορισμένους ποδοσφαιριστές που θα μπορούσαν να ηγηθούν της ομάδας και δίπλα τους να σταθούν τα "προϊόντα" των Ακαδημιών της, οι οποίες είχαν εξελιχθεί στις κορυφαίες της Γαλλίας εκείνη την εποχή. Ο Aulas, εξάλλου, είχε δώσει μεγάλη προσοχή σε αυτόν τον τομέα, αφού το γαλλικό πρωτάθλημα δεν ήταν τόσο ανταγωνιστικό ώστε να προσελκύσει μεγάλα ονόματα εκτός συνόρων και θα έπρεπε να παράγει εκ των έσω ποδοσφαιριστές με προοπτική. Την άνοιξη του 1999, έδωσε το "παρών" σε ένα παιχνίδι της Barcelona στο Camp Noou, ως επίσημος προσκεκλημένος του τότε προέδρου των Καταλανών, Γιόσεπ Γιουίς Νούνιεθ. Αντικείμενο συζήτησης, ο Sonny Anderson, ο οποίος είχε καταπληκτική απόδοση με τη φανέλα των "μπλαουγκράνα". Ο Νούνιεθ αξίωσε το ποσό των 19.000.000 ευρώ, κάτι απαγορευτικό για την εποχή εκείνη. Αυτό πρόβαλλε ως επιχείρημα και ο Aulas, ωστόσο η μη διαπραγματευτική διάθεση των Καταλανών, τον ανάγκασε να προχωρήσει στην πλέον ακριβή μεταγραφή της ομάδας και της Γαλλίας (μέχρι τότε). Η αρχή είχε γίνει. Η OL βρισκόταν στο κατώφλι μιας νέας περιόδου, η οποία θα την έφερνε στην κορυφή της χώρας. Το 2000, στον πάγκο βρέθηκε ο Ζακ Σαντινί. Μαζί του ήρθε ο άγνωστος Ζουνίνιο Περναμπουκάνο, οι ταλαντούχοι Εντμιλσον και Στιβ Μαρλέ, οι εγνωσμένης αξίας Μαρκ Βιβιάν Φοέ, Πατρίς Λοκό, Ερίκ Ντεφλάντρ και ο φέρελπις -τότε- επιθετικός από τις Ακαδημίες, Σίντνεϊ Γκοβού. Το πρωτάθλημα δεν ήρθε (η OL τερμάτισε δεύτερη), ωστόσο κατακτήθηκε το Λιγκ Καπ.
Η επόμενη σεζόν βρήκε την OL στην κορυφή. Ο Σαντινί είχε βάλει τις βάσεις την προηγούμενη χρονιά και υπό τη συνθήκη της... συνεχούς εναλλαγής πρωταθλητών στην Γαλλία, είχε έρθει η ώρα των "λιονέ". Ο Aulas έγραψε το όνομά του στην ιστορία, φτάνοντας από το ναδίρ του 1987 στο ζενίθ του 2002 (πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία της ομάδας). Στην κορυφή, η οποία της έδωσε το δικαίωμα να εισέλθει και στο κλαμπ των ισχυρών της Ευρώπης, την G14, πιστοποιώντας την εξέλιξή των τελευταίων ετών. Ο Πολ Λε Γκεν διαδέχθηκε τον Ζακ Σαντινί ο οποίος αναλάμβανε την εθνική Γαλλίας. Ο νέος προπονητής της ομάδας βρήκε στέρεες βάσεις και έτσι δεν είχε παρά να συνεχίσει το έργο που είχε αρχίσει ο προκάτοχός του. Η πολιτική της ομάδας είχε χαραχθεί αρκετό καιρό πριν και ο Λε Γκεν, απλώς ακολούθησε τη φιλοσοφία του Aulas. Με μοναδική μεταγραφή που κόστισε στα ταμεία τον Μαχαμαντού Ντιαρά (έναντι 3,9 εκατομμυρίων ευρώ), ο Λε Γκεν κατέκτησε και το 2003 το πρωτάθλημα, καταστώντας την OL πρώτη ομάδα που κερδίζει δύο συνεχόμενους τίτλους μετά την Μarseille (1988-92). Οι βλέψεις σιγά-σιγά γίνονταν μεγαλύτερες. Σε ανύποπτο χρόνο, ο Αulas είχε δηλώσει ότι στόχος της ομάδας του είναι να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά του Champions League. Το 2003-04 έρχεται η επιβεβαίωση. Η ΟL φτάνει μέχρι τους "8" της διοργάνωσης, όπου αποκλείεται από την μετέπειτα κάτοχο Porto, του Jose Mourinho. Στην Γαλλία κατακτά και πάλι το πρωτάθλημα.
Νέα σεζόν, νέα πορεία μέχρι τα προημιτελικά (έχοντας συντρίψει την Werder με 10-2 στο σύνολο στους "16"), νέος αποκλεισμός στα προημιτελικά, στα πέναλτι από την PSV αυτήν τη φορά. Η OL πλέον χαίρει της εκτίμησης και των υπόλοιπων μεγάλων συλλόγων της Ευρώπης, οι οποίοι, "γοητευμένοι" γαρ από το ταλαντούχο έμψυχο δυναμικό της, δεν φείδονταν προσφορών. Η πλέον επιτυχημένη περίοδος στην ιστορία της ομάδας είναι και με την βούλα ο 21ος αιώνας. Η ομάδα πέτυχε εθνικό ρεκόρ συνεχόμενων κατακτήσεων πρωταθλήματος με τον τελικό αριθμό να ανέρχεται στα 7. Η OL κατέχει επίσης το ρεκόρ κατακτήσεων 7 Γαλλικών Σούπερ Καπ, 5 Κυπέλλων Γαλλίας, ενώ έχει κατακτήσει και 3 φορές το πρωτάθλημα της Ligue 2.
Και κάπου εδώ άρχισε ο κατήφορος. Αν και στη διάρκεια της σεζόν 2009-10, έφτασε ως τα ημιτελικά της διοργάνωσης (για πρώτη φορά στην ιστορία της) έχοντας ξοδέψει τρομέρα για εκείνη την εποχή ποσά για να φέρει Lissandro Lopes, Bafetimbi Gomis, Michel Bastos, Aly Cissokho, έπειτα από 3 συνεχόμενες παρουσίες στα προημιτελικά τη διοργάνωσης τα προηγούμενα χρόνια. Η ομάδα πλέον είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγων των υπέρογκων ποσών που είχε ξοδέψει προκειμένου να φέρει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στην τροπαιοθήκη της. Κάτι τέτοιο όπως είπαμε δεν έγινε ποτέ, οπότε και καταχρεώθηκε. Ήταν μονόδρομος λοιπόν η πώληση πρωτοκλασάτων παιχτών και κάθε ταλέντου που έβγαινε από την ακαδημία. Όσο περνούσαν τα χρόνια το πράγμα έστρωσε και φτάσαμε μέχρι και να φτιάξουμε και γηπεδάρα. Η σεζόν 2015/16 ήταν η τελευταία σεζόν όπου η OL αγωνίστηκε στην ιστορική έδρα της, το Stade de Gerland. Το 2013, αναμενόταν η ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων του νέου γηπέδου της, το οποίο θα έφερε την προσωρινή ονομασία OL Land, στο Ντεσίν-Σαρπιέ, ένα προάστιο της Λυών. Εν τέλει άνοιξε τις πύλες της η νέα έδρα στις 9 Ιανουαρίου 2016.
Image
Η αντεπίθεση της Lyon
Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα. Πριν από περίπου 4 μήνες ο Jean Michel Aulas υπό την πίεση των οπαδών και του Τύπου είχε αναγκαστεί να δώσει τελεσίγραφο στον Bruno Genesio, ο οποίος είχε έξι παιχνίδια για να δώσει τη δουλειά του στον πάγκο. Μετά το εκτός έδρας 3-3 με την Αngers η κατάσταση θύμιζε μπαρούτι στους λιονέ, που είχαν μείνει στην 8η θέση. Παρά το γεγονός ότι είχαν χάσει μόνο από την Παρί (2-0 εκτός έδρας), με ρεκόρ 3-3-1 και παθητικό 11 τερμάτων όλοι ήθελαν την αλλαγή. Δεν είχαν πειστεί ότι η σεζόν μπορεί να είναι επιτυχημένη. ''Όλοι οι προπονητές είναι πάντα σε κίνδυνο. Είμαστε σύλλογος με υψηλές φιλοδοξίες'', ήταν μέρος της δήλωσης του Aulas εκείνη τη δύσκολη περίοδο. Και 60 ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Λυών μπορεί να αισθάνεται περήφανος για τη μικρή του ''μπλόφα''. ''Αρχικά, ήθελα να κερδίσω χρόνο'', εκμυστηρεύτηκε στην Equipe. ''Ήμουν σίγουρος ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Είχαμε χάσει μόνο από την Παρί. Βρήκα άδικη την κριτική. Συναντήθηκα, λοιπόν, με τους οπαδούς και τους είπα να δώσουμε περιθώριο έξι αγώνων, ώστε να δούμε τότε ξανά τις προοπτικές που θα έχουμε''. Όπως αποκαλύφθηκε από το περιβάλλον του Genesio, μάλιστα, δεχόταν μέχρι και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του. Ήταν ξεκάθαρα ανεπιθύμητος.
Ξαφνικά, όμως, όλα άλλαξαν και ενώ το πρώτο ματς μετά το τελεσίγραφο ήταν εκείνο με την Μοnaco, την οποία οι λιονέ κέρδισαν με 3-2 με γκολ του Fekir στο τέλος. Και από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε το εντυπωσιακό σερί των πέντε νικών σε έξι αγώνες. Αρχής γενομένης από το επόμενο ματς με την Τroyes η διαφορά τερμάτων είναι 17-0 και ακολούθησαν 3 συνεχόμενες νίκες εκτός έδρας με το ίδιο σκορ: 5-0! Και αν όλοι έχουν να λένε για την επίθεση των λιονέ, ο Lopes είχε φτάσει κάποια στιγμή να κρατήσει απαραβίαστη την εστία για 651’ σε όλες τις διοργανώσεις, επίδοση που αποτελεί την κορυφαία στην ιστορία του συλλόγου, που ανήκε στον μεγάλο Coupet! Από εκείνες τις δηλώσεις του Aulas στις αρχές Οκτώβρη έχουμε περάσει στον ενθουσιασμό, κάτι που ο πρόεδρος δεν μπόρεσε να κρύψει, δίνοντας συγχαρητήρια μέσω twitter.
Όταν έδινε τη δουλειά στον Genesio γνώριζε από την πρώτη στιγμή ότι θα πρέπει πολλές φορές να βρει την ισορροπία στη σχέση ανάμεσα στον προπονητή και στους οπαδούς. Άλλωστε, χιλιάδες από αυτούς είχαν υπογράψει την αίτηση το 2015, προκειμένου να μην αναλάβει την τεχνική ηγεσία. ''Ο Genesio απλά δεν είναι καλός προπονητής. Όπου και να έχει πάει, έχει αποτύχει. Ήταν βοηθός μόνο και μόνο γιατί ήταν φίλος του Lacombe'', ήταν τοι μήνυμά τους στη διοίκηση. Από τότε τα πράγματα έχουν γυρίσει τουλάχιστον τρεις φορές από την αμφισβήτηση στην αποθέωση και πίσω. Μέχρι τη στιγμή που οι οπαδοί τραγούδησαν ρυθμικά το όνομά του μετά τη νίκη με 5-0 εκτός έδρας επί της Saint-Etienne στο μεγάλο ντέρμπι. Λογικό το πρωτοσέλιδο της LeMonde πριν από εκείνο το παιχνίδι με τίτλο: ''Genesio, το μόνιμο debate''.
Μέσα σε αυτό το τοξικό περιβάλλον ο 51χρονος τεχνικός έχει βρει τη δύναμη να δουλέψει, να μείνει ήρεμος και να κάνει πράξη το μεγάλο όραμα του Aulas. Η τελευταία νίκη με 5-0 επί της Νice εκτός έδρας ήταν η επιτομή αυτής της φιλοσοφίας, καθώς με τον Fekir να λείπει ο μέσος όρος ηλικίας των 14 παικτών που έπαιξαν στη Νίκαια ήταν 24,2 έτη, ενώ οι 8 από αυτούς είτε ξεκίνησαν είτε πέρασαν από τις ακαδημίες του συλλόγου! Η τελευταία φορά, μάλιστα, που οι λιονέ βρέθηκαν να προηγούνται με 4-0 στο ημίχρονο σε ματς της Ligue 1 ήταν το Νοέμβριο του 2003 (ξανά με αντίπαλο τη Νice). Τα φετινά ρεκόρ, φυσικά, δεν σταματάνε εκεί, καθώς ο Ζενεσιό πιστώνεται όλη τη βελτίωση που έχουν δείξει ατομικά οι παίκτες του. Έχει έναν εντυπωσιακό τρόπο να κρατάει τις ισορροπίες, αφήνοντας για παράδειγμα τους Depay και Mariano Dias, που έγινε ο πρώτος παίκτης της Λυών εδώ και 40 χρόνια με 9+ γκολ στα πρώτα 12 ματς της σεζόν, στον πάγκο σε κάποια παιχνίδια, με τον πρώτο να δείχνει αναγεννημένος. Ένας άλλος παίκτης που έχει επωφεληθεί φέτος είναι ο Νabil Fekir. Ο αρχηγός έχει πάρει την ομάδα του από το χεράκι σε πολλά ματς φέτος και έγινε ο πρώτος Γάλλος μετά τον Benzema (2007/08) με 11 γκολ στις 12 πρώτες αγωνιστικές εδώ και 40 χρόνια στο πρωτάθλημα. Tην στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δυστυχώς η ομάδα έχει υποχωρήσει στην 4η θέση, όμως βρίσκεται πάντα από κοντά στην OM και είναι πάντα στο παιχνίδι της εξόδου στο επόμενο Champions League.

Τίτλοι/Διακρίσεις
Ligue 1
Winners (7): 2001–02, 2002–03, 2003–04, 2004–05, 2005–06, 2006–07, 2007–08
Ligue 2
Winners (3): 1950–51, 1953–54, 1988–89
Coupe de France
Winners (5): 1963–64, 1966–67, 1972–73, 2007–08, 2011–12
Coupe de la Ligue
Winners (1): 2000–01
Trophée des Champions
Winners (8): 1973, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2012
UEFA Champions League
Semi-finalists (1): 2009–10
UEFA Europa League
Semi-finalists (1): 2016–17
UEFA Cup Winners' Cup
Semi-finalists (1): 1963–64
UEFA Intertoto Cup
Winners (1): 1997


Image
(Ο Juninho είναι ένα όνομα άρρικτα συνδεδεμένο με την σύγχρονη ιστορία της OL)

:arrow: Περισσότερο Info
https://en.wikipedia.org/wiki/Olympique_Lyonnais

Image
Τα ονόματα που έχουν περάσει από την ομάδα είναι λίγο-πολύ γνωστά, οπότε οι συστάσεις περιττεύουν.

:arrow: Eμφανίσεις
Image
Τα παραδοσιακά χρώματα της OL είναι παρμένα από την τρικολόρ σημαία της Γαλλίας: κόκκινο, μπλε και άσπρο. Γενικά σχεδόν κάθε σεζόν, η OL θυμάμαι να είναι πάντα πανέμορφες κλασάτες εμφανίσεις.

:arrow: Στάδιο
Το κάστρο μας είναι το ολοκαίνουριο Parc Olympique Lyonnais/Groupama Stadium που άνοιξε τον Γενάρη του 2016 και είναι χωρητικότητας 58.186 θέσεων. Πραγματικό καμίνι στα εντός έδρας ματς. Ιδού μια εξωτερική άποψη:
Image
Και μια εσωτερική:
Image

:arrow: Με μια ματιά
Image
Όπως ίσως ξέρετε οι περισσότεροι, η Lyon πήρε τα 7 πρωταθλήματα της σερί και that's it. Γενικά έχουμε μια αρκετά πλούσια τροπαιοθήκη, που μας βάζει στην ελίτ της χώρας. Όσο για τις προπονητικές εγκαταστάσεις και εκείνες των ακαδημιών, ξέρετε πως είναι το επίπεδο. Στα των ντέρμπι, κλάσικό ντέρμπι μίσους έχουμε με την Saint- Etienne, ίσως την πιο πετυχημένη ομάδα της χώρας σε τίτλους, καθώς και με την έταιρη Olympique, αυτή της Μασσαλίας.

:arrow: Φιλοσοφία ομάδας
Image
Όλα αυτά τα χρόνια η ομάδα αυτοσυντηρείται από τα ταλέντα της που μοσχοπουλάει την κατάλληλη στιγμή. Αυτό μας ζητά και στο FM o Aulas, να φτιάξουμε τα ταλέντα του αύριο.

:arrow: Στόχοι 1ης σεζόν
Image
Στην παραπάνω εικόνα βλέπετε τους προσωπικούς στόχους που έχω θέσει εγώ και αντίστοιχα το πως έχει διαμορφωθεί το budget. Από κει και πέρα καθένας αποφασίζει με γνώμονα τις δικές του απαιτήσεις και φιλοδοξίες.

:arrow: Οικονομικά
Image
Στο πρόσφατο παρελθόν, η ομάδα είχε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγων των υπέρογκων ποσών που είχε ξοδέψει προκειμένου να φέρει την κούπα με τα μεγάλα αυτιά στην τροπαιοθήκη της. Κάτι τέτοιο όπως γνωρίζουμε δεν έγινε ποτέ, οπότε και χρεώθηκε μέχρι τον λαιμό. Ήταν μονόδρομος λοιπόν η πώληση πρωτοκλασάτων παιχτών και κάθε ταλέντου που έβγαινε από την ακαδημία. Όσο περνούσαν τα χρόνια το πράγμα έστρωσε και φτάσαμε μέχρι και να φτιάξουμε και γηπεδάρα.

:arrow: Staff
Κάθε χρήστης στελεχώνει το staff όπως επιθυμεί γι' αυτό δεν θα ανεβάσω κάποιο ss, εκτός αν το θέλει κάποιος. Προσωπικά, διατήρησα το staff όπως ήταν και στην πορεία βλέπουμε.

:arrow: Roster
Image
α) Τερματοφύλακες
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: O Gorgelin είναι απλά ένας τίμιος κίπερ, τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Ο Racciopi είναι το μέλλον, όμως το παρόν ξεκάθαρα είναι ο δικός μας Lopes που θα είναι ο φύλακας-άγγελος της εστίας μας. Μια πρόταση για το μέλλον είναι ο Yehvann Diouf από την Troyes.

β) Δεξιά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Λοιπόν εδώ είμαστε υπερπλήρεις και σούπερ ανταγωνιστικοί. Rafael-Tete (ήρθε φέτος από τον Ajax) είναι ένα καλό δίδυμο, οπότε μοιράστε χρόνο και στους 2 εξίσου. Επιπλέον, το καλοκαιρί του '18 (αν παίζετε με update) έρχεται και ο Dubois από την Nantes.

γ) Κεντρικά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Λοιπόν, εδώ πιστεύω ότι υπάρχουν τα κύρια προβλήματα. Οκ, ο Diakhaby ξεκινάει βασικός, αλλά δίπλα του ποιος; Ο πιο αξιόπιστος -ας πούμε- είναι ο Marcelo που ήρθε φέτος από την Besiktas, αλλά είναι ήδη 30. Άλλη λύση είναι ο Mbiwa, αλλά δεν με ψήνει τόσο. Υπερτίμιος είναι πάντα ο βετεράνος Morel. Οwushu-Solet είναι το μέλλον, αλλά ακόμα άγουροι. Άρα, ή πάμε έτσι για πρώτη σεζόν, ή πάμε για ένα σέντερ μπακ. Αν κινηθούμε για παίκτη, μια λύση είναι ο Mukiele της Montpellier.

δ) Αριστερά Μπακ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Παρόμοια κατάσταση με το απέναντι άκρο της άμυνας. Mendy-Marcal πολύ καλό δίδυμο, αλλά προσωπικά ξεκινάω Mendy (ναι, αυτός που ήθελε κάποτε ο Ολυμπιακός). Για 2 σεζόν είμαστε καλα, αλλά στο μέλλον ίσως υπάρχει θέμα. Μια λύση είναι ο Khammas της Genk.

ε) Αμυντικά Χαφ/Κεντρικά Χαφ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Oι 2 20άρηδες Tousart-Ndombele συνθέτουν ένα πλήρως αρμονικό δίδυμο, οπότε σας προτείνω να ξεκινάτε αυτούς στον χώρο του κέντρου. Σούπερ εναλλακτικές είναι ο νεοφερμένος από την Celta Cheikh και ο δικός μας από την ακαδημία Ferri. Άρα, αγοράζουμε -προφανώς Ndombele και ρίχνουμε και μια ματιά και στο wonderkid, Caqueret, που το αξίζει.

στ) Δημιουργικοί Μέσοι/Εξτρέμ
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Τι να πει κανείς για την μεσοεπιθετική γραμμή της ομάδας. Επιλογές για όλα τα γούστα. Προσωπικά επιλέγω Memphis-Fekir-Traore καθώς μπορούν να κάνουν το απρόβλεπτο και γενικά να μας ξελασπώσουν. Από πίσω έρχονται μπαρουτοκαπνισμένοι ο Cornet και ο Aouar, οποίος είναι από την ακαδημία. Μaolida, Gouiri, Geubbels έρχονται φορτσάτοι επίσης από την ακαδημία και μπορούν να δώσουν λύσεις. Πρόταση μου ίσως για το καλοκαίρι για καλύτερο ανταγωνισμό στα άκρα, ο Ismaila Sarr της Rennes. Kοιτάζουμε όμως πάντα και τον Bahlouli στην ακαδημία.

ζ) Επιθετικοί
Image
:!: Σχόλιο/Συμπέρασμα: Αιχμή του δόρατος ο Δομινικανός Mariano Dias που ήρθε το καλοκαίρι από την Real Μαδρίτης. Εξαιρετικός finisher. Εναλλακτικές, αλλά με μια ματιά ίσως προς το μέλλον οι Cornet, Maolida, Gouiri, Geubbels. Δεν Αγχωνόμαστε για εδώ ούτε για 10 χρόνια.

:arrow: Αναφορά ομάδας
Image
Είμαστε μια σούπερ νεανική ομάδα με Μ.Ο. τα 22 χρόνια. Τρανταχτά προβλήματα δεν έχουμε, οπότε προφανώς και στόχος δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από τα μεγάλα σαλόνια με τέτοιο ρόστερ, εκεί που ανήκουμε δηλαδή: Champions League.

:arrow: Δυναμικές
Image
In Fekir we trust.

:arrow: Συστήματα
Image
Άμα δεν παινέψεις το σπίτι σου... :P Προφανώς και θα στήριζα τη τακτική μου, βέβαια με κάποιες μικροαλλαγές που πιστεύω ότι ταιριάζουν στην Lyon.

:arrow: Σύνοψη
Θα μπορούσα να βάλω άπειρα ss για τα ταλέντα που έχει η ομάδα, όμως θα περιοριστώ στους παρακάτω 12.
α) Ποιους παίχτες θα χρειαστείτε για να χτίσετε ομάδα γύρω τους:
Image
Image
Image
Image
Image
Image

β) Ποιους νεαρούς παίχτες θα χρειαστείτε για να χτίσετε ομάδα γύρω τους στο μέλλον:
Image
Image
Image
Image
Image
Image

:!: Αυτά σχετικά με την Olympique Lyonnais στο FM18, σύμφωνα με την δική μου και όσο το δυνατόν πιο αντικειμενική προσέγγιση. Ελπίζω να βοήθησα αρκετούς σχετικά με την ομάδα και να έπεισα ακόμα περισσότερους να ασχοληθούν μαζί της, αφού πιστεύω λόγω της ''μοναδικότητάς'', των πουλέν της και της ιστορίας της το αξίζει. Μέχρι την επόμενη ανάλυση, PEACE!

Image

Image

Image

~ Image ~
User avatar
mosxovits
Amateur
Amateur
Posts: 115
Joined: Thu Oct 18, 2012 9:26 pm
Football Manager της ομάδας: Benfica
Location: Ηρακλειο Κρητη
Has thanked: 0
Been thanked: 0

για ακομα μια φορα συγχαρητηρια για την αναλυση σου! εισαι ο μονος που κραταει ζωντανο το τοπικ των αναλυσεων και μπραβο σου συνεχισε ετσι! Υ.Γ. καθε σου αναλυση ειναι μια αφορμη να με πορωσεις και να ξεκινησω σειβ με την εκαστοτε ομαδα που παρουσιαζεις ΕΥΓΕ.!!
Spoiler: show
Καποια στιγμη σταματαει να ειναι ενα παιχνιδι..!--->FM05 and going on...
Post Reply

Return to “Αναλύσεις ομάδων”